Hány darab értékelési rendszerre van szükség?

Az értékelési rendszer kidolgozását megelőzően célszerű átgondolni cégünk szervezeti struktúráját, munkaköri szerkezetét, illetve az egyes munkakörök, valamint munkavállalói csoportok karakterisztikáját.

Ennél a lépésnél elsősorban azt kell végig gondolnunk, hogy milyen típusú munkakörökben dolgozókat, vagy milyen munkavállalói csoportokat szeretnénk egymástól eltérő módon értékelni. Ahhoz, hogy ezt reálisan meg tudjuk ítélni, elsősorban azt kell megvizsgálnunk, hogy az egyes munkakörökkel kapcsolatos elvárások-, illetve a munkakörök betöltéséhez szükséges kompetenciák milyen jellegűek.

  • Lehetséges-e például konkrét célokat rendelni az adott értékelési időszak tartamára az egyes munkakörökhöz, vagy nem?
  • Milyen jellegű és darabszám szerint mennyi kompetenciát tudunk rendelni az egyes munkakörökhöz?
  • Milyen legyen az értékelt kompetenciák és a célok aránya a munkavállaló értékelésénél?
  • Milyen reális lehetőségeink vannak arra, hogy az adott kompetenciákat objektíven, hatékonyan értékeljük és az értékelési eredmény által valós képet kaphassunk az adott munkakörben dolgozó munkavállaló teljesítményéről?

Ha ezzel megvagyunk, azt is nagyon hamar tisztázni tudjuk, hogy 1, 2, vagy esetleg 3 értékelési kategóriát kell kialakítanunk az értékelési rendszerünk bevezetésekor.  Most már csak azt kell kitalálnunk, hogy hogyan tudunk olyan értékelési rendszert kidolgozni, amivel tényleg objektív módon láthatjuk és láttathatjuk majd az egyes munkavállalók és vezetők teljesítményét, magatartását és hozzáállását.

Következő blog bejegyzésünk ebben nyújt majd segítséget minden érdeklődő számára.

Ügyfeleink így nyilatkoztak erről:

Mindig meg voltunk győződve arról, hogy jól átláthatóak a munkaköreink, de az értékelési rendszer bevezetésekor, amikor elgondolkodtunk azon, hány különböző értékelési rendszerre is lenne szükségünk, rájöttünk, hogy bizony egy munkakör átvilágítással kell kezdenünk.

Kezdetben azt gondoltuk, minek bonyolítsuk, legyen egy rendszer, de rájöttünk, hogy nem tudjuk ugyanazt az értékelési struktúrát ráhúzni minden munkakör családra. Mostanra 3 értékelési modult használunk az egy helyett.

Érdekli a munkavállalói értékelési rendszer?

Olvassa el további bejegyzéseinket!

A TÉR-ről szóló bejegyzés-sorozatunk legújabb cikkében elmagyarázzuk, miért is fontos a kompetenciák megfelelő módon történő meghatározása.

A TÉR-ről szóló bejegyzés-sorozatunk következő cikkében azt próbáljuk elmagyarázni, hogyan lehet az értékelést objektíven véghez vinni.

Ebben a bejegyzés-sorozatban a Munkavállalói Teljesítmény Értékelési Rendszer bevezetésével kapcsolatos tapasztalatainkat osztjuk meg.

error: Content is protected !!