Kompetenciák, de miért is?

Szinte unalomig elcsépelt kifejezés a kompetencia. Látjuk, halljuk, használjuk, de vajon jól? Vajon úgy, ahogy az a leginkább kiszolgálja az érdekeinket?

A hatékony TÉR rendszer kulcsa a vállalati szervezetünkhöz leginkább illeszkedő, mélységében is jól átgondolt és megértett kompetenciák hozzárendelése a jól kialakított rendszerünk vázához. Tulajdonképpen ez az, ami megtölti a TÉR-ünket valódi tartalommal, de csak akkor, ha a megfelelő kompetenciák kerültek meghatározásra és a szervezeten belül minden értékelő és értékelt tisztában van az ezek mögött meghúzódó jelentéstartalmakkal. Fontos tehát, hogy ne csak a rendszer kidolgozásában résztvevő kollégák, hanem minden a rendszer által valamilyen módon érintett kolléga tudja, hogy mi felé az elvárás, pontosan hogyan, milyen magatartást, hozzáállást kell tanúsítania, milyen teljesítményt kell nyújtania a munkavégzése során, hogy elérjen egy bizonyos értéket a majdani értékelése során, vagy éppen javítani tudjon teljesítményén egy következő értékelési időszakban.

A jól körülírt, mindenki számára jól érthető értékelési kritériumok, melyeknek a kompetenciák (is) a részét képezik minden esetben fontos hozzávalói lesznek a munkahelyi motivációnak, munkahelyi elkötelezettségnek, hiszen ezek biztosítják a munkavállalók számára, hogy előre lássák, ki tudják számítani és tervezni tudják helyüket, megítélésüket és adott esetben javadalmazásukat és karrier útjukat a szervezeten belül.

Ezen túlmenően egy jól felépített, adott szervezeti viszonyokhoz, kihívásokhoz, munkaköri struktúrához stb. igazodó kompetencia rendszer – illetve kompetencia rendszer alapú értékelés – elengedhetetlen feltételét képezi a szervezet folyamatos fejlődésének. A Bac TÉR rendszerébe épített statisztikai modul segítségével tetszőleges felbontásban és folyamatosan nyomon követhetjük az egyes munkavállalói csoportok, szervezeti egységek, vagy akár a szervezet egészének teljesítményét, meghatározhatjuk a szervezeten belül fennálló alul-, illetve felülteljesítések természetét és pontos helyét, így megbízható alapot képez a szervezet aktuális problémáinak feltárásához, illetve a szervezet folyamatos fejlesztéséhez.

Amennyiben persze a kompetenciák jól lettek meghatározva…

Kérje szakértő csapatunk segítségét a TÉR kidolgozásához és bevezetéséhez! Velünk könnyebb.

Érdekli a munkavállalói értékelési rendszer?

Olvassa el további bejegyzéseinket!

A TÉR-ről szóló bejegyzés-sorozatunk következő cikkében azt próbáljuk elmagyarázni, hogyan lehet az értékelést objektíven véghez vinni.

A TÉR-ről szóló bejegyzés-sorozatunk új cikkében arra a kérdésre próbálunk választ adni, hogy miért érdemes bevezetni egy ilyen rendszert.

Ebben a bejegyzés-sorozatban a Munkavállalói Teljesítmény Értékelési Rendszer bevezetésével kapcsolatos tapasztalatainkat osztjuk meg.

error: Content is protected !!